Páginas vistas en total

lunes, 26 de enero de 2015

Origens del Country

El country, és un estil musical sorgit als anys 20 del segle XX a les regions rurals del sud dels Estats Units i a les províncies marítimes del Canada. En els seus orígens, va combinar la música folklòrica¹ d'immigrants d'alguns països europeus.

 El terme es coneix també com alt-country i inclou bandes que incorporen influències que van des de la música folk, bluegrass², rock & roll, rockabilly³, música acústica, Americana, honky tonk o punk rock.

Cap els anys 1930-1960 les emissions de ràdio d'aquest estil musical, van fer-se molt populars i van esdevenir una font important d'entreteniment. 
A finals dels 60, la música Western, en particular les més relacionades amb el món dels cowboys, estava en ple retrocés. Relegada a formar part del gènere "country and Western" per les agències de màrqueting, estrelles populars dels Western van publicar àlbums amb èxit molt moderat. Al principi de la dècada dels 50 una barreja de Western swing, country boogie, i honky tonk era la que tocaven la majoria de bandes de country.

A l'any 1970-1980 va derivar dels estils tradicionals Western i honky tonk, barrejada amb una alenada de ràbia que marcava la subcultura dels Estats Units d'aquell període, el gènere outlaw va revolucionar el panorama música de la música country.


Musica folklòrica¹ : És la música que es transmet de generació en generació com una part més dels valors i de la cultura d'un poble.

Bluegrass² : Estil musical derivat del country i les cançons es caracteritzen per ser interpretades per una banda de variats instruments de corda no elèctric.

Rockabilly³ : Estil musical nascut en la dècada de 1950 en el sud dels Estats Units d'Amèrica, molt similar al rock and roll però amb major influència dels ritmes i la instrumentació del country.

Honky Tonk : Un Honky Tonk és un tipus de bar amb acompanyament musical típic del sud dels Estats Units. El terme també s'aplica a diversos estils de música nord-americana del segle XX.

Influències Socials i MusicalsEn els primers anys del segle vint va aparèixer una cosa nova anomenada ràdio que va canviar la naturalesa de la música country als EEUU.
El sorgiment de la ràdio va aconseguir que la música country pogués arribar en gran quantitat. Els artistes interpretaven els seus temes en directe a les estacions de ràdio.

Amb el pas del temps la música country va cobrar encara més popularitat i ja a finals de la dècada dels anys 40 s'escoltava gràcies a músics com Pete Seeger i Hank Williams. En els anys 50 el country es va fondre amb el rock and roll i va originar el que coneixem com rockabilly. Aquesta fusió d'aquests dos estils tracta com a tema més important: la llibertat. 

L'edat d'or de la música occidental en el gènere Country va trencar en dues influències particulars: western swing i cançons de vaquers.
 En aquesta fase també va introduir la guitarra d'acer que va causar una influència en el gènere de la música country.
La influència de la música al gènere del vaquer country i occidental en general es va produir entre 1940 i 1960, i va ser com una influència diferent d'altres països d'influència de la música.

També, hem d'afegir que, al pas del temps s'han fet moltes pel·lícules basades en la música country i els seus respectius balls dels ''cowboys''.

Un cowboy, en català, un vaquer, és l'encarregat de les tasques relacionades amb la ramaderia en els estats del nord de Mèxic, i l'oest dels Estats Units.
Ha estat idealitzat com el protagonista de nombroses històries romàntiques que s'inclouen en l'anomenat gènere western¹.

Western¹: típic del cinema nord-americà que s'ambienta en el vell Oest americà.


Alan Jackson, l'home de la música country.


 

 

Característiques musicals

La fórmula bàsica de la música country consisteix en una progressió d'acords senzills, un cor ressonant i una història commovedora.

  La progressió d'acords senzills de la música country representa avui en dia els treballs més fins.

Algunes de les peces de música country més representatives o valorades per la seva bellesa contenen grans cors i tornades on veus addicionals s'utilitzen per emfatitzar l'estat emocional que la cançó intenta transmetre.

L'última característica fonamental de la música country són les seves històries memorables explicades en versos. Les cançons country eren en els seus orígens escrites per persones de zones rurals exposades a les situacions econòmiques i socials de l'època.

Els instruments que es van utilitzar en els inicis de la música country eren: la guitarra clàssica, el banjo, el violí i el contrabaix. Avui dia aquests han estat substituïts per instruments elèctrics pel que no és difícil trobar des de teclats fins guitarres elèctriques amb efectes especials, com la steel guitar¹ .

Aquí adjuntem una cançó de la música country: https://www.youtube.com/watch?v=byQIPdHMpjc


Steel guitar: és un instrument de corda, de la família de les guitarres, sense caixa de ressonància, amb forma usualment rectangular, que es disposa horitzontalment, sobre els genolls.